Διαταραχές στομάχου & σίτισης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ηρεμία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η επαναφορά των επιπέδων σεροτονίνης και ντοπαμίνης με την παράλληλη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης είναι κάποια από τα δυνατά σημεία της δουλειάς μας. Ας δούμε όμως γιατί έχει σημασία στον τρόπο που τρέφεστε:

Ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το στομάχι μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου το οποίο μεταδίδει μηνύματα και προς τις δυο κατευθύνσεις, από τον εγκέφαλο στο στομάχι μέσω των κινητικών νεύρων και από το στομάχι στον εγκέφαλο μέσω των αισθητικών νεύρων. Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία έχει ιδιαίτερη αξία όταν βιώνουμε υψηλό stress.

Η κορτιζόλη, που είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το stress, αυξάνει το σάκχαρο και σε υψηλές τιμές αυξάνει το βάρος ενώ μειώνει σημαντικούς νευροδιαμεταβιβαστές όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη κάνοντας τον άνθρωπο πιο ανήσυχο και πιο θλιμμένο. Όταν η κορτιζόλη μένει για μεγάλο χρόνο σε υψηλά επίπεδα δημιουργείται στο σώμα η ανάγκη να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, την ορμόνη αποθήκευσης λίπους ενώ δημιουργείται και αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη και αυτά οδηγούν σε αυξημένη εναπόθεση λίπους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο παχυσαρκίας. Όταν η κορτιζόλη παραμένει υψηλή τη νύχτα δεν μπορεί να κοιμηθεί κάποιος ή ο ύπνος του δεν είναι ξεκούραστος ενώ η υψηλή κορτιζόλη για πολύ καιρό προκαλεί την ανάγκη για σίτιση πλούσια σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, καφέ και αλκοόλ, με το συναισθηματικό στρες που προκαλείται, την έλλειψη ύπνου και τις φλεγμονές να επηρεάζουν άμεσα και την κοινωνική ζωή του ατόμου.

Ο εγκέφαλος ηρεμεί, μαζί ηρεμεί το στομάχι και το γαστρεντερικό.

Η κορτιζόλη δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, με τα επίπεδα της πρώτης να πέφτουν δραματικά με την άνοδο των επιπέδων των δεύτερων! Όλα έτσι γίνονται πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα!

 

© 2014 The Psy Lab - All rights reserved

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode